Leta i den här bloggen

lördag 23 januari 2010

De tre F:en


Att man ska undvika de tre F:en har man ju inte kunnat undgå att höra oavsett om man har en hund eller katt.

Fågel
Fisk
Fläsk
(Får)

är prodkter som tydligen ska vara livsfarligt att ge sina djur eftersom benen kan fastna i halsen, fastna i tarmen, splittras i magen och punktera magsäcken mm.

Det stämmer. Om det är kokta/tillagade ben!

Om du har möjlighet någon gång, känn på ett ben, exempelvis kyckling som är rått. Försök att knäcka det. gör samma sak med ett tillagat ben. Du kommer att märka skillnad i att ett rått ben flexar mera, och är böjligare. Ett tillagat ben går av väldigt lätt, och splittrar.

Tillagade fiskben blir som vassa nålar, råa fiskben är inte alls så, snarare som grova hårstrån.

En studie utförd av doktor Francis Pottenger som pågick i 10 år, involverande 900 katter, visar att när en katt äter tillgat kött så vet inte kroppen riktigt vad den ska göra med den maten.

Eftersom upphettning av kött ändrar den molekylära strukturen så att den blir oigenkännlig för kroppen, börjar kattens immunförsvar istället att angripa det kokta köttet tillsammans med magsyran för att hjälpa till att oskadliggöra det främmande ämnet.

Då är det inte så konstigt att kattkroppen har svårt att bryta ner tillagade ben, om den inte ens vet vad det är. När mina katter äter kyckling äter de upp alla ben också, och det bryts ner och kalket tillgodogörs, det är inte så att de bajsar ut benbitar!

Anledningen till att man förmodligen myntade uttrycket de tre F:en är för att förut så åt husdjuren mycket rester från hushållet, och då är ju maten tillagad. Någon kanske miste sin hund eller katt för att den fick magsäcken punkterad av ett splittrat ben, och kom således på att ben är livsfarliga.

När ett djur fäller ett byte i det vilda, så äter dom faktiskt mycket utav benen, de är så de får i sig kalk. Och genom att gnaga av köttet från ett ben så lär sig djuren att äta långsammare och tugga benet. Ger du en kycklingvinge till en hund så är risken stor att de sväljer den hel och då kan det uppstå komplikationer, varför man alltid ska försäkra sig om att man lär sina djur att ta det lugnt nät dom äter så att de inte sätter maten i halsen. Nu är den risken inte lika överhängande med katter, som för det första inte är lika glupska som hundar och för det andra inte kan svälja så stora bitar.

Om man blickar tillbaka på det som studien jag tidigare nämde påvisar, kan man ju fråga sig hur bra torrfoder egentligen är, då maten hettas upp i ohyggligt höga temperaturer. Och en annan sak som studien visade var att katternas immunförsvar sjönk varje gång de skulle bryta ner tillagad mat, och gjorde dom mer mottaglig för sjukdomar då.

Och dagens katter har ofta fri tillgång på torrfoder, dvs har ett nedsatt immunförsvar nästan dygnet runt.
Inte undra på att djuren är sjukare nu än för..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar