Leta i den här bloggen

lördag 23 januari 2010

Om rå kyckling



Jag fick en fråga idag som jag vet att många undrar över;

Fråga: ”Är det verkligen bra att ge katter så pass mycket rått kycklingkött?
För att kyckling innehåller mycket bakterier i rå form. Enligt veterinärer är det inte ett bra kött att överfodra med, i små bitar som är kokta absolut men katter löper också risk för att bli smittade.”

Svar: Ja det här med bakterier i kyckling är en vanlig fråga, det finns ju bakterier i all rå mat, kyckling kan ha ett högre innehåll av E-coli och salmonella, så det är helt riktigt.
Katter har ett väldigt kort matsmältningssystem, och en väldigt stark magsyra. Bakterierna demoleras i magsäcken av magsyran, och skulle de mot all förmodan överleva så hinner de inte få fäste i tarmsystemet, eftersom det är så kort.

Veterinärer får nästan ingen utbildning alls i foderlära, och den lilla utbildning de får ges av fodertillverkarna, så de blir ganska korrumpterade. Många veterinärer har nu börjat klaga på den bristfälliga foderutbildningen, och kan välja att gå icke obligatoriska extrakurser numera, men få gör tyvärr det.

Genom att koka köttet ändras molekylstrukturen och köttet blir oigenkännligt för katten, kattkroppen vet alltså inte vad det kokta köttet är och behandlar det som ett främmande patogent(sjukdomsalstrande) ämne, och börjar angripa köttet med immunförsvaret. Detta betyder att varje gång katten äter tillagad mat (torrfoder och blötmat är tillagat) så ligger immunförsvaret nere, vilket är varför katter som endast äter rå mat har bättre immunförsvar och löper mindre risk för att drabbas av diverse smittsamma sjukdomar.

En annan tankeställare, är att om kyckling och annan rå mat verkligen var så farlig för katter och andra djur, hur överlever då de vilda djuren som äter kött som inte är veterinärbesiktigat och godkänt för människokonsumtion?

En jättebra artikel om ämnet är den här, den rekommenderar jag varmt om man har några frågetecken utfodring med kyckling eller rått kött.

http://www.felinefuture.com/?p=1462

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar