Leta i den här bloggen

tisdag 26 januari 2010

Varför har man svältdag?



Det är något som många har undrat över, och ni får ursäkta att jag inte skrivit om det tidigare!

Ja det här med svältdag låter ju väldigt konstigt i mångas öron, till och med rätt elakt. Men det är inget konstigt eller elakt med svältdagar.
Första gången jag hörde talas om svältdag var jag 6-8 år nånting, det var min faster som inte gav sina hundar mat varje dag. Som liten djurvän så reagerade jag ganska starkt och kunde först inte förstå varför man ville göra något så elakt som att låta bli att ge sin hund mat, vad var meningen med detta? Min faster sade bara "köttätande djur mår inte bra av att äta varje dag, det gör de inte i naturen" och så var det inte mer med det.


Och det är alldeles riktigt. Vilda djur äter inte alltid varje dag, ibland lyckas de helt enkelt inte få tag i någon mat, eller så kan de inte jaga av andra skäl, tex hot/fara, sjukdom, ungar, väderlek och många andra faktorer kan spela in.


Så varför har man svältdag åt sina tama djur?

Svältdagen ger först och främst magsystemet en välförtjänt vila. Magen och tarmarna rensas ut ordentligt och underhålls.
Kroppen tar alltid hand om maten i första hand, så när kroppen inte har någon mat att ta hand om kan den lägga energin på något annat istället, tex att reparera små skador, driva ut toxiner, läka ut underliggande sjukdomar och allmän "renovering" helt enkelt, sådant som den normalt har svårt att få tid över till.

Under svältdagen så tenderar katten att ta det lite lugnt, vila, tvätta pälsen och pyssla om sig själv. Det är viktigt att katten dricker när den har svältdag, se alltid till att vattnet är fräscht och inbjudande.

Du har säkert märkt nån gång att om ett djur blir sjukt så tappar det aptiten och vill inte äta, varför blir det så? Det är just för att kroppen försöker prioritera bekämpningen av sjukdomen och vill inte lägga ned onödigt mycket energi på att ta hand om maten. Naturligtvis så är det viktigt att djuren får i sig näring och energi så de orkar bekämpa sjukdomen! Om ens djur blir sjukt så kan man prova att ge laktosfri mjölk eller grädde, som är näringsrikt och en bra vätskekälla.

Om man har ett djur som har problem med magen och lätt får diarré så kan en svältdag hjälpa. Vid diarré blir tarmarna mycket irriterade, vilket resulterar i en ond cirkel då tarmarna har svårt att ta upp vätska och näring från maten eftersom de är irriterade, vilket bidrar mer till diarrén som i sin tur bidrar mer till irriterade tarmar osv.Många känner sig oroade över att djuret inte får i sig någon näring när de har diarré, men se till att de dricker ordentligt och ge magsystemet an chans att återhämta sig, även här kan laktosfri grädde vara ett bra alternativ till fast föda.


När ska man inte ha svältdag?

Om man har ett mycket sjukt djur, ett djur som är extremt underviktig, digivande, dräktigt eller växande så bör man inte ha svältdag. Dessa djur kan ha en halv svältdag, tex att de inte får någon frukost eller middag. Svårt sjuka djur bör däremot få i sig all näring de behöver. Djur som har lågt blodsocker bör hållas under uppsikt när man har svältdag, de kan också eventuellt få ett mellanmål bestående av lite laktosfri mjölk.


Fördelar med svältdag
* Friskare djur
* Förebyggande vård
* Renare kropp
* Går att införa även om man inte BARF:ar


Att införa svältdag

Tänk på att vänja din katt vid svältdag gradvis.
Du kan först ha det en gång på en månad, sen var tredje vecka, sen varannan och till slut varje vecka.

Om din katt har svårt att anpassa sig till att inte äta något på en hel dag, tänk på att många djur ser utfodringstillfället som ett tillfälle då de får uppmärksamhet av sin ägare. Ge mycket uppmärksamhet, och ge inte efter för blida "hundögon". Varje gång djuret påminna dig om att det vill ha mat, ge kärlek istället. Svältdagar är ofta svårare för ägaren än vad de är för djuret i början!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar